реферат на тему занепад київської русі

1. Причина розпаду Київської Русі. Час початку XII остаточно 15 століття традиційно називають питомим періодом. І це дійсно з урахуванням Київської Русі склалося 15 князівств і земель до середини XII століття, близько 50 князівств до початку XIII століття, близько 250 - в XIV столітті. Чинники, які розпад Київської Русі, різноманітні. Сформована на той час система натурального господарства сприяла ізоляції окремих господарських одиниць (сім'я, громада, доля. земля. князівство), кожна з яких буласамообеспечивающиеся,потреблявший весь продукт, і його виробляла. Товарний обмін практично був .


Та все ж Київська Русь так і не змогла вийти із кризи. Монголо-татарська навала 1237-1241 рр. призвела до остаточного зруйнування Київської Русі. На тривалий час руські землі потрапили під владу Золотої Орди – держави монголо-татар. Контрольні запитання і завдання: 1. Назвіть східнослов’янські племена. 2. В чому суть норманської теорії походження Київської Русі? 3. Коли і ким було засновано київ (потрібне визначити): - 912 р. - Рюриком; - 882 p. - Аскольдом; - 482 p. - Києм. 4. Проаналізуйте економічні та соціальні політичні передумови формування ранньофеодальної держави Київська Русь. 5. Хто .


Розпад Київської Русі — процес феодального роздроблення Київської Русі на удільні князівства, який почався в XI ст. і тривав до XIV ст., коли землі Русі почали консолідуватись навколо нових політичних центрів. За О. Назаренко головними причинами розпаду Русі були династичні обставини колективного сюзеренітету. Видається спрощенням ототожнювати кінець єдиновладдя в Київській Русі після смерті Ярослава Мудрого (1054) з початком розпаду. Трохи більше виправданий погляд на перші стійкі уділи-вотчини.


Розквіт і занепад Київської Русі. Новий етап у розвитку Київської Русі відкриває правління князя Володимира. Він зробив Русь християнською державою, яка засвоює давню християнську культуру. З цього моменту Русь перестають відносити до варварським державам. Після хрещення великий князь київський знаходить визнання західних держав і зміцнює союз з Візантією, який був необхідний йому для церковного будівництва. Проникнення християнства на Русь прискорило процес злиття варягів і слов'ян і оформило монархічну ідеологію.


Тут найдется полное раскрытие темы -Київська Русь, Загружено: 2008-12-09. Київська Русь. Вид работы: Реферат. 1. піднесення й занепад Київської Русі 3. 2. суперечки з норманістами 3. 3. піднесення києва 5. 4. занепад києва 6. 5. суспільна організація 8. 6. господарська діяльність 10. 7. культура Київської Русі 11. Список використаної літератури 13. 1. піднесення й занепад Київської Русі. Перебуваючи в тіні дивовижних досягнень кочовиків та розвиненої цивілізації причорноморських міст, ізольоване від решти світу населення Північної України протягом багатьох століть здавалося лише контрастним людським тлом стрімких подій, що розгорталися на півдні.


РЕФЕРАТ На тему : Утворення,розвиток і занепад Київської Русі. Виконав. Студент 1-го курсу. Характер політичної діяльності Київської Русі, який визначився за Олега, лишався незмінним і за його наступника Ігоря (912—945 рр.) - Він продовжив боротьбу за підкорення деревлян і уличів, у 941 і 944 рр. ходив із військом на Константинополь. Ці походи не були такими вдалими, як попередні. В роки князювання Ігоря на південних рубежах Русі починають відчутно дошкуляти печеніги. Постійні військові походи виснажували економіку Русі. Князь та його дружина збирали у підлеглих племен нічим не нормовану данину.


Отключите adBlock! очень нужно. Занепад Київської Русі: причини та наслідки. Причини роздробленості: - Зовнішні фактори: втручання інших країн. Захоплення земель Русі Золотою Ордою, що значною мірою загальмувала соціально-економічний, політичний і культурний розвиток стародавньої Русі. Феодальна роздробленість була фактично законсервована, про відродження власної державності не могло бути й мови. Русь на довгі роки опинилася під ігом. Лише Галицько-Волинському князівству формально вдалося зберегти обмежену незалежність, визнавши, втім, владу Орди. Інші ж землі втратили будь-яку самостійність.


№8 Місце і значення Київської Русі в історії України. Київська Русь, як називають цю державу історики, або Руська земля, як записано у літописах, – перша східнослов'янська держава. Вона існувала у IX – середині XIII століття. Русь була великою багатоетнічною середньовічною імперією. Вона відіграла значну роль в історії як східнослов'янських так і інших європейських народів. Історичне значення Київської Русі полягає у наступному: Русь стала першою.


У містах Київської Русі існували колонії німців, поляків, євреїв, вірмен, варягів. Усі вони істотно різнилися за своїм економічним, політичним, культурним розвитком і об'єднати їх у якусь міцну спільноту було практично нездійсненим. 3. Відсутність чіткого незмінного механізму спадкоємництва князівської влади. Здавна на Русі панував «горизонтальний» принцип престолонаслідування, коли влада переходила від старшого брата до молодшого, а після смерті представників старшого покоління - від сина старшого брата до наступного за віком. Однак уже наприкінці XI ст. на Любецькому з'їзді князів .


Історичне значення Київської русі перш за все полягає в тому, що вона: – вперше об’єднала всі східнослов’янські племена в одну могутню державу, а також поклала початок державності у багатьох неслов’янських народів (угро-фінських і тюркських народів-сусідів). Не випадково М.С.Грушевський вважав, що „Київська Русь є першою формою української державності“; – сприяла прискоренню економічного розвитку (високопродуктивного землеробства і скотарства, ремесел і промислів), створенню багатої матеріальної і духовної культури (виникла писемність, право, бібліотеки, храми і т. п.); – відіграла важливу рол.


Київське князівство залишалося загальнодержавним центром, у якому містилася резиденція митрополитів. Фактично сталася лише зміна форми державного ладу. Деякі вчені називають її федеративною монархією, бо основні питання внутрішньої та особливо зовнішньої політики вирішувалися колективно найбільш впливовими князями. Тим і скористалися зовнішні вороги — лицарі-хрестоносці, половці. Але найжахливішої руйнації завдали Русі татаро-монголи. У 1239 р. Батий захоплює Переяслав і Чернігів і виступає на Київ, де правив воєвода Данила Галицького — Дмитро. Восени 1240 р. починається штурм.


Презентація на тему: Розвиток та занепад Київської Русі. Завантажити презентацію. Отримати код. У період правління Ярослава Мудрого розширюються кордони Київської Русі: від Чорного моря і пониззя Дунаю на півдні аж до Фінської затоки на півночі, від Закарпаття на заході до верхів'їв Волги та Дону на сході. Слайд 8. Слайд 9.


Київське князівство залишалося загальнодержавним центром у якому містилася резиденція митрополитів. XII-XIII століття на Русі увійшли в історію як період феодальної роздробленості. По смерті великого князя київського Мстислава, сина Володимира Мономаха, Київська Русь розпадається на багато князівств і земель. Поза сумнівом, основною причиною розколу великої централізованої держави була відсутність у місцевих князів і бояр зацікавленості у сильній владі великого київського князя. Розвиток відокремленого землеволодіння, можливість передання землі у спадок робило їх повновладними господарями, не залежними від Києва.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

основи перукарської справи безплатно електронну книгу

моды для евро трек симулятор 2 через торрент версії

дипломна робота з управління персоналом підприємства строїтельних робіт